Výzva vodičom - nehazardujte so životmi na letných pneumatikách!

09.01.2013 Prešov

Polícia vyzýva vodičov, aby prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. Na väčšine územia Slovenska sa na vozovke tvorí ľad a dochádza ku kolíznym situáciám.

Včerajšie zlé poveternostné podmienky (husté sneženie) prinieslo na cestách najmä Bratislavského, ale aj Trnavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Žilinského kraja veľa kolíznych situácií. V mnohých prípadoch viedli k vzniku škodových udalostí a dopravných nehôd. Vo väčšine prípadov bola hlavnou príčinou skutočnosť, že niektorí vodiči ešte stále jazdia na motorových vozidlách s letnými pneumatikami. Napríklad v samotnom hlavnom meste Bratislava bolo zaznamenaných až 25 škodových udalostí. Ich príčinou bolo práve použitie letných pneumatík. Podobná situácia bola aj v niektorých mestách spomínaných krajov.

Na vozovke treba počítať s poľadovicou, sneh je už na mnohých úsekoch samozrejmosťou, preto treba maximálne zvýšiť opatrnosť. Predísť nehodám v takýchto podmienkach možno najmä použitím zimných pneumatík, ale aj znížením rýchlosti a zvýšením vzdialenosti medzi vozidlami. Šoférovanie v sťažených podmienkach si vyžaduje maximálnu pozornosť.

Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky. Nákladné vozidlá a autobusy musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav, v čase od 15. novembra do 31.marca a mimo tohto obdobia v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza. Za nepoužitie zimných pneumatík je možné uložiť pokutu 60 eur.
 

Vyberte región